Wednesday, 28 November 2018

Senggugut Ketika Haid: Tanda Masalah Cyst Pada Ovari

Menurut laman web Portal MyHealth Kementerian Kesihatan Malaysia, senggugut adalah salah satu tanda anda mengalami masalah cyst. Masalah senggugut dibahagikan kepada primer dan sekunder. Senggugut primer selalunya terjadi kepada remaja perempuan tetapi tidak melibatkan sebarang penyakit pada pelvis dan rahim. Senggugut primer ni juga boleh berlaku kepada wanita yang masih subur.

Manakala bagi senggugut sekunder pula adalah disebabkan masalah pada pelvis dan rahim. Salah satu nya adalah akibat daripada masalh cyst pada ovari. Selain itu, senggugut juga boleh menjadi tanda kepada emetriosis, jangkitan rahim malah orang yang memakai alat perancang kehamilan IUCD juga boleh mengalami senggugut.


Tanda-Tanda Senggugut Sekunder


  • Haid yang tidak tetap
  • Kesakitan semasa haid
  • Pendarahan yang bertambah banyak
  • Lelehan dari faraj
  • Sakit ketika melakukan hubungan seks
Jika anda mempunyai masalah senggugut, pastikan anda berjumpa dengan doktor untuk mengenalpasti masalah sebenar sebelum ianya berlarutan. 

Menurut info dari Mayo Clinic pula, anda boleh bantu kurangkan kesakitan senggugut dengan mengubah gaya hidup. 

Cara Kurangkan Kesakitan Senggugut


1. Bersenam secara tetap
Bersenam secara tetap bantu lancarkan pengaliran darah


2. Guna haba
Mandi dengan air suam dan tuam perut dengan benda suam seperti letak air panas dalam botol dan tuam perut untuk kurangkan kesakitan


3. Ambil suplemen

Ada kajian yang mengatakan pengambilan suplemen seperti vitamin E, asid lemak omega 3, vitamin B1 (thiamin), vitamin B6 dan magnesium boleh bantu kurangkan sakit senggugut


4. Kurangkan stress

Fisiologikal stress boleh menambahkan lagi kesakitan akibat haid


Sakit senggugut ni memang sakit sampai boleh mengganggu kehidupan harian. Sampai bila nak makan painkiller kan? Jom, hilangkan kesakitan akibat senggugut dengan pengambilan suplemen seperti yang disarabkan oleh Mayo Clinic.

Hubungi Irni segera untuk order dan pertanyaan atau boleh terus klik link di bawah.



Irni Suhana
014 515 7141 
irnisuhana[@]gmail.com
Id Shaklee 1085099

Tuesday, 13 November 2018

Pencuci Muka Youth


Manfaat Luminous Gel Oil Cleanser ni

✅ Bersihkan kotoran pada muka dan hilangkan sel kulit mati
✅ Skrub muka dan hilangkan kulit kusam
✅ Ibarat buat facial setiap hari sebab dalam pencuci muka Youth ni ada vitamin dan polifenol tumbuhan
✅ Hipoallergik
✅ Dermatological dan ophtalmological tested
✅ 100% dari tumbuhan, tak de bahan kimia tau


Dalam pencuci muka Youth ada vitamin dan polifenol tumbuhan. Green algae dalam pencuci muka Youth pulak bertindak sebagai scrub untuk buang sel kulit mati dan buat kulit kita lagi berseri.

Harga satu tiub pencuci muka Youth adalah RM193.75. Jika berminat, boleh terus hubungi Irni 014 515 7141.

Thursday, 8 November 2018

Cara Mengatasi Masalah Kulit Kering Pada Muka

Masalah Kulit Kering

Masalah kulit kering pada muka boleh mendatangkan ketidakselesaan sebab ia boleh menyebabkan muka rasa tegang dan kadang-kadang boleh rasa gatal. Bila mempunyai masalah kulit kering pada muka juga boleh menyebabkan muka jadi gelupas dan muka rasa kasar. 

Yang sebenarnya, apakah yang menyebabkan masalah kulit kering pada muka ni?



Cara Mengatasi Kulit Kering Pada Muka


1. Minum air masak yang mencukupi


Minum sekurang-kurangnya 2-3 liter air sehari supaya sel badan kita mendapat air yang mencukupi. Elakkan juga minum minuman manis. Sebaiknya kita kurangkan gula dalam minuman seharian.

2. Guna pencuci muka yang lembut


Ada sesetengah pencuci muka yang mempunyai bahan kimia dan boleh mengeringkan kulit. Irni biasa guna pencuci muka jenis gel oil. Pencuci muka ni jenis tak berbuih dan tak mengeringkan kulit. Irni suka guna pencuci muka ni sebab dia tak mengeringkan kulit dan muka pun rasa fresh je lepas cuci muka. 

ha Irni guna pencuci muka yg ni la, best sangat :)

Pencuci muka ni nama dia Luminous Gel Oil Cleanser. Ia diperbuat 100% daripada tumbuh-tumbuhan. Jadi, memang sangat sesuai untuk orang yang mempunyai masalah kulit kering pada muka. 

Tips untuk orang yang ada masalah kulit kering pada muka jugak, basuh muka dengan lembut supaya tak menyakitkan kulit. Irni recommend korang guna pencuci muka ni, dia bantu muka kita bersih dan rasa fresh je lepas guna.

3. Elakkan mandi dengan air suam


Sebaiknya, kita mandi dengan air sejuk sebab kalau mandi dengan air suam, ia boleh memudaratkan keadaan dengan menghilangkan kelembapan pada kulit dan mengeringkan lagi muka. Lagipun mandi air sejuk ni banyak kebaikannnya terutama mandi air sejuk pada waktu pagi.

Disamping bantu kekalkan kelembapan kulit, mandi air sejuk pada waktu pagi bantu badan kita rasa lebih segar dan positif. 


4. Sapu pelembap pada muka


Bila mengalami masalah kulit kering pada muka, kita perlu sapu pelembap supaya dapat bantu lembapkan kulit. Kulit akan terasa lebih lembap dan tak tegang sangat. Kulit pun akan rasa lebih selesa.

Untuk pelembap muka, Irni sarankan supaya anda guna Youth Age Defence Moisturizer SPF 50. Moisturizer ni dia siap ade krim pelindung matahari lagi. Jadi 2 in 1 gitu. Sambil lembapkan kulit kita, dia jugak bantu halang uv dari merosakkan muka kita. So, dia boleh mengelakkan masalah kulit muka kita jadi lebih teruk. 

ni la dia pelembap + sunblock


Jika anda ada masalah kulit kering, boleh terus hubungi Irni untuk dapatkan pencuci muka yang sesuai untuk orang yang mempunyai masalah kulit kering pada muka, iaitu Luminous Gel Oil Cleanser dan jugak pelembap Age Defence Moisturizer SPF50. 

Hubungi Irni 014-515 7141
Pengedar Shaklee Malaysia
Kawasan COD: Jeli, Kok Lanas, Kota Bharu, Kelantan
Pos ke seluruh Malaysia


Wednesday, 31 October 2018

Produk Yang Buat Wajah Anda Berseri Tanpa Mekap

Hai, jom tengok video tentang produk supaya kulit kelihatan berseri  tanpa mekap kat rumah. Ye la kalau dah malam, tak kan nak bermekap lagi kan. Tapi, kalau kulit kita healthy, tak mekap pun still nampak berseri dan tak kusam.



Dalam video Irni ni, Irni perkenalkan 3 jenis produk yg boleh bantu kulit berseri tanpa mekap.

1. Vita C Sustained Release

Cantik dari dalam, ambik vitamin C untuk cerahkan kulit, hilangkan parut dan keringkan jerawat.

2. Pencuci muka Youth

Dalam pencuci muka Youth ni ada vitamin yang boleh buat kulit kita jadi cantik. Pencuci muka Youth ni jugak boleh jadi scrub untuk buang sel kulit mati. Green algae dalam pencuci muka Youth bertindak sebagai scrub dan buat muka berseri. 100% dari tumbuhan.

3. Toner Youth

Toner Youth bantu hilangkan blackheads, whiteheads kat muka. Kulit akan jadi lebih berseri dan tak kusam.

Dengan tiga produk ni, boleh bantu anda kekal cantik walaupun tak mekap pun kat rumah.

Jom dapatkan segera. Hubungi Irni 0145157141, irnisuhana [@] gmail.com

Thursday, 18 October 2018

Produk Untuk Mengatasi Kulit Kusam

Jom tengok apa punca yang menyebabkan kulit kusam. Bila dah tahu punca, senanglah kita nak mengatasinya kan. Kulit kusam menyebabkan wajah kita tidak berseri dan tidak bermaya.

5 Punca Kulit Kusam 



1. Banyak terdedah kepada cahaya matahari dan persekitaran yang berhabuk

Sinaran matahari boleh menyebabkan kerosakan kepada kulit. Setiap hari, kita terdedah kepada cahaya matahari dan pendedahan yang berterusan ni boleh menyebabkan kulit kusam. Persekitaran berhabuk dari asap kenderaan dan persekitaran luar juga boleh memburukkan lagi keadaan.


2. Guna produk yang mengandungi bahan kimia

Penggunaan produk yang mempunyai bahan kimia boleh menyebabkan kulit kusam untuk jangka masa lama. Apabila kita semakin tua, jeragat mudah timbul dan kulit akan menjadi semakin kusam.

3. Kurang rehat

Tidur yang cukup sangat penting untuk memiliki wajah berseri. Pada waktu malam, kulit kita akan melakukan proses renewal atau proses penukaran sel kulit baru. Apabila kita mendapat tidur yang cukup, kulit kita akan jadi lebih berseri dan kulit tidak kusam.

4. Abaikan rutin penjagaan kulit muka

Yang terbaik adalah kita perlu mencuci muka 2x sehari, iaitu pada waktu pagi dan juga malam. Kenapa kena cuci muka pada waktu pagi? Apabila kita tidur, berlaku proses penukaran sel kulit baru dan akan ada sel kulit mati. Jadi, bila kita terus cuci muka pada waktu pagi, kita dapat mengelakkan pengumpulan sel kulit mati yang boleh menyebabkan kulit kusam.

Apabila waktu malam, kita perlu cuci muka supaya debu-debu dari pencemaran yang melekat pada kulit dapat dibersihkan walaupun tidak nampak dengan mata kasar.

5. Kekurangan vitamin

Kekurangan vitamin tertentu dalam badan juga boleh menyebabkan kulit kusam. Jadi, jaga pemakanan dengan mengambil makanan seimbang dan minum air masak yang cukup. Pengambilan suplemen juga dapat membantu menghilangkan kulit kusam.


Khas untuk anda yang ingin hilangkan kulit kusam dengan cepat dan selamat!


Memperkenalkan Skincare Youth


Dalam Skincare Youth ni terdapat:

Luminous Gel Oil Cleanser

Pencuci muka ni membantu hilangkan sel kulit mati dan menyebabkan muka nampak berseri. Kandungan green algae dalam cleanser ni bertindak sebagai skrub yang akan menghilangkan noda dan kulit kusam pada kulit. Dalam cleanser ni ada vitamin tau. So, setiap hari kita bagi vitamin pada muka kita.

Perfecting Skin Toner 

Dalam toner ni pun ada vitamin tau. Jadi, kulit muka kita akan dapat vitamin yang cukup. Penggunaan toner jugak dapat membantu hidrasikan muka kita dan kulit akan jadi lebih berseri dan tak kusam.

Age Defence Moisturizer SPF-50

Ha yang ni pun penting kita pakai sebab dalam krim pelembap ni, dia ada sunblock sekali. Dia akan bantu lindungi kulit kita dari panas matahari. Negara kita kan panas, jadi Age Defence Moisturizer SPF-50 ni wajib ada. Bila kita lindung kulit dari matahari, kulit tak kan jadi kusam. Disamping dia lindung kita dari cahaya matahari, dia juga melembapkan kulit. Kulit yang lembap dapat mengelakkan kulit menjadi kusam.

Activating Serum

Serum ni dia bantu kulit kita 10x lebih cepat proses renew kulit. Atau dalam bahasa mudah, dia mempercepatkan kulit kita bertukar sel baru. Sel baru adalah sel yang lebih sihat dan cantik. Serum ni dia akan bantu aktifkan kolagen bawah kulit menyebabkan kulit lebih tegang dan tiada kulit kusam.

Radiance C+E

Dalam Radiance C+E ni ada vitamin C dan E dengan concentration 20% dan antara yang paling tinggi kat pasaran. Penggunaan Radiance C+ E membantu hilangkan garis halus kat muka dan mencerahkan kulit. 

Advanced Renewal Night Cream

Sebelum tidur, pakai night cream dulu sebab masa kita tidur kan berlaku proses penukaran sel kulit baru. Jadi, kita nak sel kulit baru yang tumbuh tu lebih cantik. Sleep like a sleeping beauty :)


Ok lah, jika anda berminat untuk menghilangkan kulit kusam, boleh hubungi Irni. Sebelum tu, Irni nak share kenapa anda patut pilih Youth Skincare untuk menghilangkan kulit kusam.



Wow sangat kan? Skincare Youth ni ada ujian klinikal dan 100% wanita yang pakai Youth, kulit jadi lebih muda. Youth skincare ni 100% vegan dan tiada sebarang 1500 jenis bahan kimia yang biasa ada dalam skincare lain. Youth skincare ni jugak dermatological dan ophthalmological tested.

Dapatkan segera Youth skincare, hubungi Irni ye.

Irni 014 515 7141, irnisuhana@gmail.com





Sunday, 10 December 2017

Jom lawat blog baru Irni

Hai semua. Irni bukak blog ni dan tengok, rupanya ramai yang view blog irni yang ni.by the way, Irni masih aktif berblog di blog baru Irni. boleh lawati www.irnisuhana.com

Kalau nak order shaklee, boleh hubungi Irni k :)

Friday, 17 March 2017

Adakah Batuk Berdarah Tanda Penyakit TB & Bagaimana Cara Merawat Penyakit TB

Panik bila tiba-tiba batuk keluar darah? Apa punca batuk berdarah ni?

Punca Batuk Berdarah 

Batuk berdarah ada banyak punca. Antara punca yang boleh menyebabkan batuk berdarah adalah:

1. Bronkitis(jenis akut atau kronik)
2. Kanser paru-paru
3. Penggunaan ubat cair darah
4. Pneumonia
5. Pulmonary embolism
6. Jantung tersumbat
7. SLE
8. Trauma seperti kemalangan
9. TB

Jadi, jika berlaku batuk berdarah, anda harus cepat-cepat dapatkan pemeriksaan lanjut daripada doktor untuk megenalpasti masalah sebenar yang berlaku. Apabila dah tahu masalah sebenar, maka senanglah doktor nak tentukan rawatan yang sesuai.

Salah satu punca batuk berdarah adalah penyakit TB. Apakah sebenarnya penyakit TB tu?

Apakah Penyakit TB? 

TB atau nama penuhnya Tuberculosis adalah berpunca daripada bakteria Mycobacterium Tuberculosis. Bakteria ni selalunya akan menyerang peparu dan boleh berjangkit dengan orang lain.

Dalam badan kita ni pun kadang-kadang memang dah ada kuman TB, tabi disebabkan sistem pertahanan badan kita kuat, kuman TB tu dilawan dan badan kita tak rasa sakit.

Tanda-Tanda Penyakit TB

1. Batuk yang berpanjangan selama 3 minggu atau lebih
2. Batuk berdarah
3. Sakit dada atau susah bernafas ketika bernafas dan batuk
4. Berat badan turun mendadak
5. Demam
6. Peluh berlebihan waktu malam
7. Rasa sejuk semacam badan
8. Hilang selera makan

Jadi, kalau anda ada tanda-tanda tersebut, sebaiknya, ada terus berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan pemeriksaan lanjut. Pemeriksaan awal mengelakkan anda daripada menyebarkan kuman TB kepada orang sekeliling. Tindakan pantas anda dapat bantu menyelamatkan nyawa orang lain juga.

Rawatan Untuk Pesakit TB

Bila doktor dah buat pemeriksaan dan anda disahkan mempunyai penyakit TB, selalunya doktor akan memberi ubat anti TB sebagai rawatan. Ubat ini selalunya perlu diambil selama 6-9 bulan. Jika doktor memberikan rawatan ubat anti TB tu, sangat penting untuk anda habiskan rawatan bersama doktor tu. 

Disini saya serta kan pengalaman orang yang menggunakan Vivix sebagai makanan tambahan yang boleh menyokong pesakit TB. Namun, diingatkan, Vivix bukan lah ubat, tapi vitamin yang bantu baiki DNA sel yang rosak. Vivix juga memberi tenaga kepada sel.

Bagaimana Vivix boleh membantu pesakit TB? 




 
1. Vivix membaiki ketahanan sel

Apabila kita makan, Vivix bantu kurangkan proses oksidasi dan meningkatkan metabolisma badan. Vivix jugak bantu sel kita lebih sihat dan kurang inflamasi atau radang.

2. Vivix bantu tingkatkan tenaga sel

Kajian menunjukkan dengan pengambilan Vivix, dapat meningkatkan bilangan mitokondria pada sel. Mitokondria ni adalah pusat jana tenaga bagi sel. Apabila pusat jana tenaga bagi sel bertambah, sel akan jadi lebih bertenaga. Bayangkan, setiap sel makin kuat, makin bertenaga, mesti lah badan kita pun akan rasa lebih bertenaga kan?

3. Vivix bantu pembaikian sel

Kandungan utama Vivix adalah resveratrol. Resveratrol bantu baiki DNA yang rosak. DNA yang sihat sangat penting sebab maklumat dalam DNA tu yang akan mengawal fungsi sel dalam badan kita. DNA yang sihat akan memberikan arahan yang tepat kepada sel dan sel badan kita akan dapat menjalankan fungsinya dengan baik.

4. Vivix bantu optimumkan prestasi sel

Pengambilan vivix terbukti membantu mengurangkan pembentukan AGE protein, yang mana AGE protein ni boleh meningkatkan kerosakan sel. Jadi, dengan pengambilan Vivix, kerosakan pada sel dapat dikurangkan.

Pesakit TB yang menjalani rawatan akan lebih bertenaga dan sihat. Jom tengok pengalaman pengguna Vivix.





 Jika anda tercari-cari Vitamin yang sesuai untuk membantu pesakit TB, VIVIX adalah yang terbaik!

Berminat untuk dapatkan Vivix? Hubungi saya, Irni di talian 014 515 7141 atau emel irnisuhana@gmail.com

Jika anda ingin membuat pembelian sendiri menggunakan kad kredit/kad debit anda, anda boleh terus klik buy now kat bawah.

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=71db384d01eccb9d7948918bb24fd6f4