Monday, 6 June 2016

Cara Bantu Anak Mula Puasa

Cara bantu anak mula berpuasa

1. Beritahu anak kebaikan berpuasa

Anak-anak zaman sekarang ni makin bijak. Bila kita terangkan kebaikan puasa kepada mereka, mereka mesti lagi semangat.

Ceritalah kebaikan puasa bantu rehatkan sistem pencernaan, mesin-mesin dalam perut kita pun nak rehat jugak. Tiap-tiap hari dah kerja kuat, jadi, perut kita akan happy bila kita bagi dia rehat kejap.

Bila kita puasa juga, kita boleh rasa penderitaan   orang yang tak de makanan. Kita boleh rasa lapar, dahaga. Anak-anak akan lebih menghargai makanan dan lebih bersyukur dengan kehidupan mereka.

2. Kongsi pengalaman berpuasa anda semasa kecil

Anak-anak sebenarnya seronok boleh dengar mak ayah mereka bercerita. Cerita lah masa kita kecik dulu, bagaimana kita mula puasa. 

Anak-anak mesti excited nak lalui pengalaman yg pernah kita lalui. Nanti, boleh la diorang cerita pengalaman diorang kat anak diorang plak!

3. Bertukar pandangan dan cerita dengan ibu bapa kawan anak

Sekarang ni mudah. Teknologi makin canggih. Buat je group whatsapp sesama mak kawan anak-anak kita.

Sambil-sambil boleh bertukar pendapat, boleh la kongsi pengalaman anak masing-masing nak start puasa.

Anak-anak akan lagi semangat kalau     kawan-kawan diorang pun puasa jugak. Kat sekolah nanti, xde la orang yang nak ajak pegi kantin waktu rehat pulak kan 😂

4. Kejut anak bangun sahur

Malam sebelum puasa, bagitau anak awal-awal yang kita akan kejut mereka bangun sahur, sebelum subuh lagi. Ini penting supaya mereka tahu dan get ready bila kita kejut.

Anak-anak wajib bangun sahur supaya mereka mempunyai tenaga pada siang hari. Tambahan pula selalunya jadual mereka pada siang hari pun sibuk seperti ke sekolah, kelas tusyen, mesti lah buat badan mereka penat bila tak makan.

Jadi, sangatlah penting mereka mendapat bekalan tenaga semasa sahur.

5. Berikan makanan tambahan

Pada waktu sahur, kadang-kadang anak tak selera nak  makan. Minum air pun sedikit. Kita sebagai ibu ni dah semestinya risau dengan anak-anak yang puasa ni.

Saya syorkan anak-anak mengambil set puasa kanak-kanak yang terdiri daripada mealshakes, performance drink dan vitamin c.

Mealshakes: Terdiri daripada sumber karbohidrat, protein, lemak perlu dan vitamin yang diperlukan oleh anak-anak. Rasa vanilla nye rasa best sangat. Rasa macam aiskrim gitu. 

Pengambilan mealshakes bantu anak     untuk rasa lebih kenyang dan bertenaga sepanjang hari.

Performance drink: bancuh performance drink dengan rasa oren yang sangat sedap supaya anak     kekal hidrat. 

Performance drink sejenis minuman     isotonik tanpa gula yang membahayakan     kesihatan dan    bukan air gas. Performance drink bantu air untuk kekal dalam badan. Tambahan dengan cuaca panas, anak-anak digalakkan sangat bersahur dengan performance drink.

Vitamin c: vitamin c chewable     yang sedap     dan rasa masam-masam gitu. Vitamin c penting untuk meningkatkan imunisasi badan anak. Apabila bulan puasa, jadual makan anak berubah, imun badan yang kuat elakkan mereka dari jatuh sakit.6. Raikan mereka berpuasa

Ada orang meraikan anak berpuasa dengan     memberi hadiah seperti     duit kepada mereka. Terpulang kepada kreativiti     ibu bapa cara untuk     meraikan mereka. 

Bagi saya, hadiah     yang diberikan kerana mereka berpuasa juga boleh diaplikasikan    apabila mereka solat. Disamping galakkan    anak-anak belajar puasa, galakkan mereka     untuk     belajar solat juga.

Apabila     mereka sudah pandai   solat, insyaAllah mudahlah nanti untuk kita membentuk mereka.

Setakat ini sahaja perkongsian daripada saya. Semoga berjaya semua ☺

Love,
Irni Suhana Muhamad
014 515 7141

No comments:

Post a Comment