Saturday, 5 September 2015

4 Tanda Bersalin Yang Anda Perlu ke Hospital

Teks: Irni Suhana Muhamad
Foto: Carian Google

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, Irni sekarang sedang mengandung anak ke tiga dan akan bersalin buat kali ke dua. Kali pertama, Irni mengandung anak kembar :)

Sedar tidak sedar, sekarang Irni sudah mengandung pada minggu ke-38. Maksudnya sudah sampai 9 bulan dan sedang menunggu hari untuk bersalin. Anda pernah rasa tak apa yang Irni rasa sekarang ni? Rasa cuak je nak menunggu waktu bersalin. Kadang-kadang, kalau rasa sakit perut sikit je, terus terlintah dalam hati, eh aku ni dah nak bersalin ke? Memang saspen rasa nye kan..hehe

Semasa Irni bersalin pada kali pertama, Irni tak sempat nak rasa pengalaman rasa nak bersalin tu sebab Irni kena 'induce'. Walaupun masa tu belum ada tanda nak bersalin, tapi masa check up di klinik, doktor dapat mengesan Irni dah ada simptom 'pre-eclamsia', jadi doktor terus tahan Irni masuk wad. Doktor kata terpaksa induce untuk keselamatan ibu dan bayi. Alhamdulillah masa tu Irni dah mengandung 37 minggu. Jika kita bersalin pada 37 minggu, kita sudah dikira tidak bersalin pra matang. Jadi, masa tu dah tahu kena bersalin. Jadi, Irni dah siap-siap persediaan fizikal dan mental.

Sesiapa yang sama macam Irni, jom kita cuak sama-sama, hehe..


1. Terasa sakit pada bahagian pinggag disertai rasa kejang macam senggugut.
2. Keluar darah.
3. Pecah air ketuban
4. Berlaku kontraksi pada sela masa yang tetap. Apabila semakin hampir dengan hari bersalin, selalunya kita akan kerap rasa kontraksi.

  • Selalunya kita akan mula rasa keliru dengan kontraksi palsu, iaitu "Braxton Hicks Contraction". 
  • Beza kontraksi sebenar dengan kontraksi palsu adalah kontraksi sebenar terasa lebih sakit. Selain itu, kontraksi sebenar akan berlaku dalam sela masa yang yang tetap. 
  • Contohnya, setiap sejam, kita akan rasa kontraksi, kemudian rasa ok. Sejam kemudian, kita rasa lagi kontraksi tu. 
  • Semakin lama, sela masa semakin pendek. Mungkin setiap setengah jam, setiap 10 minit, setiap 5 minit dan setiap seminit. 
  • Semakin kerap kontraksi, maksudnya semakin hampir kita bersalin.
Bila dah pasti kontraksi tu bukan kontraksi palsu, cepat-cepat la kita ke hospital ye :)

Semoga panduan ini sedikit sebanyak dapat membantu anda dan juga saya.LOVE,
IRNI SUHANA MUHAMAD
014 515 7141
irnisuhanamuhamad@gmail.com


No comments:

Post a Comment